Bizimle İletişime Geçin

Sinema

Mimari şölen sahnesinde assolist Yerebatan Sarnıcı

“Inferno”, ünlü yazar Dan Brown’ın aynı adlı romanından Rom Howard’ın yazıp yöneterek uyarladığı 2016 yapımı bir suç ve gerilim filmidir.

“Inferno”, ünlü yazar Dan Brown’ın aynı adlı romanından Rom Howard’ın yazıp yöneterek uyarladığı 2016 yapımı bir suç ve gerilim filmidir. Film, Harvard Üniversitesi’nde semboloji dersleri veren Profesör Robert Langdon’ın (Tom Hanks) Floransa, İtalya’da son birkaç gününü unutmuş bir şekilde uyanmasıyla başlıyor. Langdon, hatırladığı kısa görüntülerin ne olduğunu ve Floransa’ya nasıl geldiğini hatırlayamıyor. Ancak yakın zamanda kendi hayatını tehdit eden bir dizi gizemli olay içinde buluyor kendisini. Uyandığında tanıştığı Doktor Sienna’nın (Felicity Jones) kendisine yardım etmesiyle ona güveniyor ve birlikte peşlerindeki kişilerden kaçarken kimin dost kimin düşman olduğunu çözmeye çalışıyorlar.

İkilinin karşısında, dünya nüfusunun kontrolsüz bir şekilde çoğaldığını ve doğaya zarar verdiğini, bu sebeple de insanlığın yarısının ölmesi gerektiğini savunan bilim adamı Bertrand Zobrist’i (Ben Foster) görüyoruz. Zobrist’in insan ırkının hızlı çoğalması ve bunun zararları hakkında konuşup bilimsel bir yolla toplu katliamın (virüs yayarak) dünyanın düzeni için gerekli olduğunu anlattığı sahne birçok sosyal medyada filmin en bilindik sahnelerinden oldu. Özellikle filmden 3 yıl sonra yaşadığımız pandemi döneminde sosyal medyada paylaşılarak yaşadığımız şeyin bu filmdeki gibi bir durum olup olmadığı konuşuldu.

Bu süreçte, Interpol ajanları ve WHO başkanı Elizabeth Sinskey (Sidse Babett Knudsen) da olaylara dahil olmasıyla hem yayılacak virüsü bulmasını sağlayacak şifreleri çözmeye çalışırken hafıza kaybı sebebiyle kime güvenebileceğini bilemeyen Longdon ile birlikten bizim de kafamızın karıştığı zamanlar oldu.

Önceki Dan Brown uyarlamaları gibi, filmde; bilim, tarih ve sanatın iç içe geçen bir ilgi çekici konusu ile dikkatimizi çekiyor. Serinin önceki iki filmi olan “Da Vinci Şifresi” ve “Melekler ve Şeytanlar” kadar hasılat yapamamıştır. Buna rağmen konudan daha çok çekim tekniklerinin ve mekanlarının konuya uygunluğu ile izlemeye değer. Diğer filmlerden daha önde olduğu konu kesinlikle dünyanın birçok yerinden en göz alıcı, en sanatsal mekanları bu filmlerde görüyor olmamız. Floransa, Venedik ve İstanbul gibi tarihi ve kültürel zenginlikleri içeren Avrupa şehirlerinin muhteşem manzaralarını sunuyor. Kamera çalışmaları ve üretim tasarımı sayesinde, bu şehirlerin büyüleyici atmosferine tam anlamıyla kapılıyoruz. Ayrıca Hans Zimmer tarafından en iyi şekilde hazırlanan film müziği, sahneleri daha da etkileyici hale getiriyor. Sahneler arası geçişler, müzik ve efektlerin uyumu, mekanların detaylı ve derinlikli olması ekrana kitlenmemizi sağlıyor.

Filmde en çok dikkat çeken mekanlar; Palazzo Vecchi, Boboli Bahçeleri, St. Mark’s Basilica ve Yerebatan Sarnıcı sayılabilir. Bu kadar dikkat çekici, üzerine sayfalarca mimarisi için yazı yazılabilecek yerler arasından birini seçmek zor olsa da filmin konusu bakımından Yerebatan Sarnıcı ön plana çıkıyor. Zobrist’in planladığı nüfus azaltma projesi olan virüsü; tüm dünyaya daha hızlı yayılabilmesi için hem merkezi hem de nüfusu kalabalık ve turistik bir şehir olan İstanbul’a, Yerebatan Sarnıcı’na yerleştiriyor. Mimari şölen sunan bu filmde assolist görevi gören mekân hakkında yazmazsam olmazdı.

Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş ve İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. Yapıldığı tarih kesin olarak bilinmese de M.S. 500 – 550 yılları arasında, Bizans imparatoru I. Justinian’ın emri üzerine inşa edilmiş. Sarnıç, yağmurla korunma sularının depolanması ve kurak dönemlerde su kaynaklarının korunması amacıyla inşa edilmiştir. Yaklaşık olarak 138 x 64,6 metre boyutlarındadır ve 9.800 metrekarelik bir alan kaplar. Bu büyüklükte, 100.000 tonluk suyun bulundurma kapasitesine imkân tanır. Bu dev sarnıcın içine 52 basamaklı taş bir merdiven inerek ulaşılıyor. Sarnıç, toplamda 336 sütun ile desteklenir ve bu sütunlar arasında dolaşım sağlayan sudan yüksekte yollar vardı. Bu sütunlar, Sarnıç inşaat edilirken farklı yapıların yıkıntısından alınarak geri dönüşüm olarak kullanılmış olabilir. Bu nedenle de sütunların bir kısmı Dorik mimari estetiğini yansıtırken, diğer kısmı ise Korint mimari estetiğini yansıtıyor. Sarnıcın tavanı tonozlu kubbelerle örtülüdür. Yerebatan Sarnıcı’nın içi, sakin bir atmosfer yaratmak için aydınlatma, su yansımaları ve yansıma gibi özellikleriyle dikkat çekiyor. Sarnıcın bazı bölümleri güncel aydınlatma ile özel olarak vurgulanmıştır. Ayrıca sarnıcın sütunlarında ve duvarlarında zaman içinde bulunan çeşitli işaretler ve desenler bulunmaktadır. Sarnıcın girişinin sağ tarafındaki sütunun başlığındaki Medusa heykeli ters olarak, sol tarafındaki sütunun başlığında ise yan olarak yerleştirilmiştir. Medusa; Yunan mitolojisinde, lanetlendiği için saçları yılanlardan oluşan, göz göze geldiği kişileri taşa çevirmesi ile tanınır. Bu özelliğinden ötürü sarnıcın içerisinde koruyucu olarak kullanıldığı düşünülüyor. Yerebatan Sarnıcı’ndaki Medusa heykelleri, sadece tarihi bir yapıya görsel bir cazibe katmakla kalmıyor, aynı zamanda dönemin kültürel ve mitolojik inançlarını da yansıtıyor.

Bizans döneminde yapılan ve kullanılan yapı Osmanlı Devleti’nin İstanbul’u keşfinden sonra bir süre varlığından haberdar olunmadığı için kullanılamamıştır. Yıllar sonra yerel balıkçılar tarafından keşfedilen sarnıç Osmanlı döneminde de bir süre kullanılmış. Osmanlı halkının çoğunluğunun inanışı olan İslam’da durgun suyun kullanılmaması gerektiğinden kendi inanışlarına uygun alt yapı sistemi oluşturulmasıyla Sarnıç hemen hemen unutulmuş. Ta ki 1500 yılı civarında Bizans İmparatorluğu’ndan kalanları araştırmak için keşfe çıkan Petrus Gyllius’un İstanbul’u ziyaretine kadar.

Osmanlı Devleti döneminde ilk onarım 1723 yılında, III. Ahmet döneminde, Mimar Kayserili Mehmet Ağa tarafından gerçekleştiriliyor. Sultan II. Abdülhamid döneminde ikinci restorasyon ve bakım çalışması yapılıyor.

Yıllara meydan okuyan bu tarihi yapı 1987 ve 1994 yıllarında İstanbul belediyesi tarafından yeniden bakıma alınıyor. İstanbul belediyesi bakım çalışması yapmakla kalmayıp gezi platformu ekleyerek turistik bir alana çeviriyor. 2017 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin başlattığı ve 2022 Temmuz ayında biten çalışma ile son halini alıyor. Bu son tadilatın bitimi ile birçok sosyal medya içerik üreticini dikkatini çekti ve sosyal medya da gezi önerileri veren sayfalar arasında popüler olarak akım haline geldi.

Cansu Aktürk / info@refleksif.com

Devamını Oku

Sinema

4.Sinemada Film Festivali, 12-21 Temmuz’da Büyükada ve Heybeliada’da!

Yaz aylarında sinemanın büyüsünü Adalar’a taşıyan “Sinemada”, bu yıl 12-21 Temmuz tarihlerinde 4. Sinemada Film Festivali adıyla gerçekleşecek!

Yaz aylarında sinemanın büyüsünü Adalar’a taşıyan “Sinemada”, bu yıl 12-21 Temmuz tarihlerinde 4. Sinemada Film Festivali adıyla gerçekleşecek! 9 gün boyunca Büyükada Atatürk Meydanı, Büyükada Taş Mektep ve Heybeliada Pazar Meydanı’nda gösterimlere ev sahipliği yapacak olan 4. Sinemada Film Festivali, dördüncü yılında da “Öğretmenler Odası”, “İlgi Alanı”, “Bildiğin Gibi Değil”, “Sanki Her Şey Biraz Felaket”, “Aniden”, “Faruk” gibi son yılların ses getiren filmlerini sinemaseverlerle buluşturacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı tarafından Film Koop işbirliğiyle tüm sinemaseverlerin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenen festivalde hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik film gösterimlerinin yanı sıra Yeşim Ustaoğlu, Mert Fırat, Derviş Zaim, Kıvanç Sezer gibi yönetmen ve oyuncularla söyleşiler ve atölyeler de gerçekleşecek.

FİLM GÖSTERİMLERİ ve SÖYLEŞİLER

Hem Adalılara hem de ziyaretçilere açıkhavada film izleme keyfi sunan 4. Sinemada Film Festivali, 12-21 Temmuz 2024 tarihlerinde hem çocuklar hem de yetişkinler için son yılların öne çıkan yerli ve yabancı yapımların gösterimlerine ev sahipliği yapacak. Büyükada Atatürk Meydanı, Büyükada Taş Mektep ve Heybeliada Pazar Meydanı’nda gerçekleşecek gösterimlerde “Bildiğin Gibi Değil”, “Mucize Aynalar”, “Sanki Her Şey Biraz Felaket”, “Oyuncaklar Firarda”, “80 Günde Devri Âlem”, “Karganın Uykusu”, “Aniden”, “Tavuri”, “Faruk”, “Ainbo: Amazon’da Büyük Macera”, “8×8”, “Cam Perde”, “Öğretmenler Odası”, “İlgi Alanı”, “Rodakis’i Ararken”, “Ölümsüz Olan Sadece Sevgidir”, “Sanatoryum”, “Sararmış Yapraklar”, “Tereddüt” ve “Umudunu Kaybetme” adlı filmler sinema tutkunlarıyla buluşacak. Gösterimlerin ardından gerçekleşecek söyleşilerde ise izleyiciler, film ekibine sorularını yöneltme imkânı bulacaklar.

4. Sinemada Film Festivali kapsamında usta yönetmen Yeşim Ustaoğlu, Mert Fırat moderatörlüğünde bir masterclass düzenlerken, Prof. Dr. Nevzat Kaya’nın “Topografyalar veya Film ve Mitos” başlıklı söyleşisi ve yönetmen Kerem Soyyılmaz’ın Şükrü Alaçam moderatörlüğünde gerçekleştireceği söyleşi de katılımcılarla buluşacak.

GENÇ SİNEMA ATÖLYESİ

Yönetmen Hüseyin Karabey’in 18-25 yaş arasındaki gençler için düzenlediği üç günlük atölye çalışması, 16-17-18 Temmuz’da saat 11.00’de Büyükada Taş Mektep’te gerçekleşecek. Gençlerin, seyretmenin ötesine geçerek sinema yapma şansı yakalayacağı atölyede Karabey ilk olarak sinemanın temel ilkelerini anlatacak. Katılımcılar, kurgu, yönetmenlik, senaryo, yapım ve oyunculuk süreçlerine dair teorik dersin ardından kendi yazacakları senaryoları eğitmenlerinin gözetiminde ve ada sınırları içerisinde çekecek, kurgulayacak ve gösterimini yapacaklar. Katılımın 20 kişilik kontenjanla sınırlı olduğu atölye çalışmasına, İBB Kültür sosyal medya hesaplarından duyurulacak link üzerinden başvuru yapılabilir.

ÇAY SAATİ SÖYLEŞİLERİ

Çay Saati söyleşileri, 16-17-18 Temmuz’da üç gün boyunca sinemacılarla seyircileri saat 18.00’de Büyükada Taş Mektep’te buluşturacak. Her gün, kamera arkası veya önünden bir kişinin konuk olacağı söyleşiler, sinemanın özel anlarına ve anılarına uzanan bir yolculuk sunacak.

İstanbul Şehir Hatları, sinema günlerini kapsayan 9 gün boyunca Adalar’a özel sefer düzenleyecek. Sinemaseverler, 12-21 Temmuz 2024 tarihleri arasında saat 23.15’te Büyükada-Heybeliada seferini yapacak olan vapuru kullanabilecek. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek 4. Sinemada Film Festivali’nin program ayrıntılarına İBB Kültür ile Film Koop’un sosyal medya hesaplarından ve kultursanat.istanbul adresinden ulaşılabilir.

PROGRAM

12 Temmuz 2024 Cuma

18.00    Açılış Kokteyli / Büyükada Taş Mektep

20.45    Film Gösterimi: Bildiğin Gibi Değil (Vuslat Saraçoğlu) /Büyükada Taş Mektep

22.00    Söyleşi: Yönetmen Vuslat Saraçoğlu / Büyükada Taş Mektep

20.45  Film Gösterimi: Ainbo: Amazon’da Büyük Macera (Richard Claus, Jose Zelada) /Heybeliada Pazar Meydanı

22.00    Sunum / Heybeliada Pazar Meydanı

13 Temmuz 2024 Cumartesi

18.00    Masterclass: Yeşim Ustaoğlu ve moderatör Mert Fırat / Büyükada Taş Mektep

20.45    Film Gösterimi: Mucize Aynalar (Tolga Örnek) / Büyükada Atatürk Meydanı

22.00    Söyleşi: Film ekibi ve moderatör Özgür Balcı / Büyükada Atatürk Meydanı

20.45    Film Gösterimi: 8×8 (Kıvanç Sezer) / Heybeliada Pazar Meydanı

22.00   Söyleşi: Yönetmen Kıvanç Sezer ve moderatör Şükrü Alaçam / Heybeliada Pazar Meydanı

14 Temmuz 2024 Pazar

18.00    Söyleşi: Prof. Dr. Nevzat Kaya “Topografyalar veya Film ve Mitos” / Büyükada Taş Mektep

20.45   Film Gösterimi: Sanki Her Şey Biraz Felaket (UmutSubaşı) / Büyükada Atatürk Meydanı

22.00   Söyleşi: Yönetmen Umut Subaşı ve moderatör Kıvanç Sezer / Büyükada Atatürk Meydanı

20.45     Film Gösterimi: Cam Perde (Fikret Reyhan) / HeybeliadaPazar Meydanı

22.00     Söyleşi: Film ekibi ve moderatör Sefa Öztürk / Heybeliada Pazar Meydanı

16 Temmuz 2024 Salı

11.00    Atölye: Genç Sinema (Hüseyin Karabey) / Büyükada Taş Mektep

18.00    Söyleşi: Çay Saati / Büyükada Taş Mektep

20.45    Film Gösterimi: Oyuncaklar Firarda (Jérémie Degruson) /Büyükada Taş

Mektep

22.00    Sunum / Büyükada Taş Mektep

20.45    Film Gösterimi: Öğretmenler Odası (İlker Çatak) /Heybeliada Pazar Meydanı

22.00    Sunum / Heybeliada Pazar Meydanı

17 Temmuz 2024 Çarşamba

11.00    Atölye: Genç Sinema (Hüseyin Karabey) / Büyükada Taş Mektep

18.00    Söyleşi: Çay Saati / Büyükada Taş Mektep

20.45    Film Gösterimi: 80 Günde Devri Âlem (Samuel Tourneux) /Büyükada Taş Mektep

22.00    Sunum / Büyükada Taş Mektep

20.45    Film Gösterimi: İlgi Alanı (Jonathan Glazer) /Heybeliada Pazar Meydanı

22.00    Sunum / Heybeliada Pazar Meydanı

18 Temmuz 2024 Perşembe

11.00    Atölye: Genç Sinema (Hüseyin Karabey) / Büyükada Taş Mektep

18.00    Söyleşi: Çay Saati / Büyükada Taş Mektep

20.45    Film Gösterimi: Karganın Uykusu (Tunahan Kurt) /Büyükada Taş Mektep

22.00   Söyleşi: Yönetmen Tunahan Kurt ve moderatör Vuslat Saraçoğlu / Büyükada Taş Mektep

20.00    Sunum / Heybeliada Pazar Meydanı

20.45    Film Gösterimi: Rodakis’i Ararken (Kerem Soyyılmaz) /Heybeliada Pazar Meydanı

21.45  Söyleşi: Yönetmen Kerem Soyyılmaz ve moderatör Şükrü Alaçam / Heybeliada Pazar Meydanı

22.00  Film Gösterimi: Ölümsüz Olan Sadece Sevgidir (Zeynep Bayraktutan, Gökhan Kasapoğlu) / Heybeliada Pazar Meydanı

23.00    Söyleşi: Film ekibi ve moderatör Şükrü Alaçam / Heybeliada Pazar Meydanı

19 Temmuz 2024 Cuma

20.45    Film Gösterimi: Aniden (Melisa Önel) / Büyükada Taş Mektep

22.00    Söyleşi: Film ekibi ve moderatör Serkan Acar / Büyükada Taş Mektep

20.30    Sunum / Heybeliada Pazar Meydanı

20.45    Film Gösterimi: Sanatoryum (Alaattin Timur, Adnan Payaslı) / Heybeliada  

Pazar Meydanı

21.20    Film Gösterimi: Sararmış Yapraklar (Aki Kaurismäki) / Heybeliada Pazar Meydanı

22.45    Sunum / Heybeliada Pazar Meydanı

20 Temmuz 2024 Cumartesi  

20.45    Film Gösterimi: Tavuri (Derviş Zaim) / Büyükada Atatürk Meydanı

22.00  Söyleşi: Yönetmen Derviş Zaim ve moderatör Serkan Acar / Büyükada Atatürk Meydanı

20.45    Film Gösterimi: Tereddüt Çizgisi (Selman Nacar) /Heybeliada Pazar Meydanı

22.00    Söyleşi: Yönetmen Selman Nacar ve moderatör Önder Özdemir / Heybeliada Pazar Meydanı

21 Temmuz 2024 Pazar

20.45    Film Gösterimi: Faruk (Aslı Özge) / Büyükada Atatürk Meydanı

22.00    Söyleşi: Film ekibi ve moderatör Serkan Acar / Büyükada Atatürk Meydanı

20.45    Film Gösterimi: Umudunu Kaybetme (Ken Loach) / Heybeliada Pazar

Meydanı

22.00    Sunum / Heybeliada Pazar Meydanı

Devamını Oku

Sinema

Sayara filminden dikkat çeken fragman

Türünün nadir örneklerinden biri olan, korku-suç ve aksiyon öğelerini bir arada barından Türk filmi ‘Sayara’ 21 Haziran’da sinema salonlarındaki yerini alacak.

Türünün nadir örneklerinden biri olan, korku-suç ve aksiyon öğelerini bir arada barından Türk filmi ‘Sayara’ 21 Haziran’da sinema salonlarındaki yerini alacak. İzlemesi cesaret gerektiren filmden dikkat çeken bir fragman yayınlandı.

Yapımını Inter Yapım’ın, uluslararası dağıtımını Inter Medya’nın üstlendiği Sayara’nın yönetmen koltuğunda Can Evrenol oturuyor. Senaryosu da Can Evrenol tarafından kaleme alınan filmin oyuncu kadrosunda Duygu Kocabıyık, Emre Kızılırmak, Özgül Koşar yer alıyor.

Cannes’ın ardından Türkiye’de gösterime giriyor…

Dünya prömiyerini İstanbul Film Festivali’nde, uluslararası prömiyerini ise Cannes Film Festivali’nde yapan ‘Sayara’ 21 Haziran itibariyle vizyondaki yerini alacak. Karanlık ve vahşi bir hikayeyi anlatan ‘Sayara’ seyircilere kan donduran dakikalar yaşatacak. 

Türkmenistanlı sessiz bir spor salonu temizlikçisi olan Sayara’nın kız kardeşinin, kontrolden çıkarak caniye dönüşen bir arkadaş grubu tarafından öldürülmesinin ardından başlayan intikam hikayesi oldukça sert görüntülere sahne oluyor. 

Sinema dağıtımı A90 tarafından gerçekleşen Sayara, 21 Haziran’da vizyona girecek.

Devamını Oku

Copyright © 2022 Refleksif.com