Yaşam

Erdil Yaşaroğlu’nun dev heykelleri Maximum Uniq Açıkhava’da

Maximum Uniq, sanatçı Erdil Yaşaroğlu’nun üçü sınırlı süreli, ikisi kalıcı beş heykeline ev sahipliği yapıyor.

Her sezon Mayıs ayında açık havaya çıkan ve Kasım ayına kadar şehrin ‘açık havada sanat’ ajandasını takip eden sanatseverlerin radarında olan Maximum Uniq, sanatçı Erdil Yaşaroğlu’nun üçü sınırlı süreli, ikisi kalıcı beş heykeline ev sahipliği yapıyor.

Karikatürleri, çizgi romanları ve farklı boyutlarda ürettiği, çizgi dilini yansıtan heykelleri ile Erdil Yaşaroğlu Türkiye’nin en tanınmış görsel sanatçıları arasında yer alıyor. Katıldığı birçok heykel sergisinin ardından 2019 yılında açtığı ilk kişisel sergisi ‘Oyun’ ile hem eleştirmenler hem de izleyicilerden büyük beğeni alan sanatçı, ikinci solo sergisini Aralık 2024’te İstanbul’da gerçekleştirecek. Öncesinde, sanatçının Maximum Uniq için seçilen ve özel olarak üretilen; dev boyutları, sıra dışı konumlandırmaları ve mekana neşe katan formları ile sergilenen Nota Çocuklar, Büyük Parti, Hayalci, Sıkı Dostlar ve Totem heykelleri Maximum Uniq’e gelmek için size yeni bir neden sunuyor.

Heykellerini izleyiciyle gündelik hayatın içinde buluşturmayı seven ve dünyanın çeşitli şehirlerindeki kamusal alanlarda yer alan işleri ile uluslararası bir kimliğe de sahip olan Erdil Yaşaroğlu’nun bu projeye özel seçilen heykellerinin hikayeleri Maximum Uniq’in sunduğu vaatlerin altını çizer nitelikte.

Üç çocuğun aynı kulaklıktan dinledikleri müzikle paylaştıkları neşeye şahit olduğumuz, enerjileri seyredene mutluluk veren, biraz müzik ve biraz hayal gücü ile dünyamızın nasıl değişebildiğini gösteren ‘Büyük Parti’ heykeli Maximum Uniq’in koleksiyonuna dahil ettiği 2 kalıcı eserden ilki. Uygulaması ilk kez Maximum Uniq Açıkhava’da gerçekleşen ikinci koleksiyon eseri Nota Çocuklar rölyefleri ise izleyeni gülümseten bir uyumla, duyamadığımız ama hissettiğimiz bir şarkıyı söylerken, içlerindeki huzuru, mutluluğu ve haylazlığı müzikseverlerle paylaşıyorlar.

2019 tarihli Sıkı Dostlar ve Hayalci heykelleri diğerlerinden farklı olarak konumlandıkları alanlarda sadece izleyici ile değil bulundukları mekanla da diyaloğa giriyor.

Açık hava performans alanına doğru sallandırdığı dev boyutlu ayakları ile Hayalci, hem konumlandığı yapıyı hem de gökyüzünü kendi hikayesinin bir parçası haline getiriyor. Benzer görünen ama aslında birbirinden tamamen farklı iki canlının, büyük bir goril ve üzerindeki maymunun dostluğunu, uyumunu ve neşesini anlatan Sıkı Dostlar konumuyla mekanı selamlarken aynı anda farklılıkların güzel olduğunu ve bize neler kazandırabileceğini hatırlatıyor.

Hall fuaye alanında yer alan Totem ise; En basit konularda bile toplum tarafından önlerine inşa edilen engelleri her şeye rağmen aşmayı başaran güçlü ve yalnız kadınları tasvir ediyor.

Exit mobile version