Sinema

İhmal zincirleri eşliğinde bir hikaye: The Death of Mr. Lazarescu #inceleme

The Death of Mr. Lazarescu ya da orijinal adıyla Moartea domnului Lazarescu, Rumen yönetmen Cristi Puiu’nun iki bin beş yılında çıkan filmi.

The Death of Mr. Lazarescu ya da orijinal adıyla Moartea domnului Lazarescu, Rumen yönetmen Cristi Puiu’nun iki bin beş yılında çıkan filmi. Sağlık sistemindeki bozukluğa mizahi bir dille yaklaşan yapımın başrolünde Ioan Fiscuteanu yer alırken çıktığı sene Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış ödülünü kazanma başarısını gösterdiğini de yazıya ekleyelim.

Filme adını veren Bay Lazarescu, küçük bir apartman dairesinde üç kedisiyle birlikte yaşayan yaşlı bir adamdır. Bir akşam başının ağırması sonucu evine doktor gönderilmesi için ilgili sağlık hattını arar. Hat, evinde doktor gönderileceğini sadece biraz sabretmesi gerektiğini söyler. Lazarescu bunun üzerine beklemeye geçer ancak zaman aktıkça ağrısı daha da şiddetlenir, aynı zamanda hiç gelen olmaz. Komşusundan ilaç ister ancak komşusu da bu sefer başından savmaya çalışır fakat sonrasında ambulans çağırır. Bekleyiş sonucunda nihayet Lazarescu hastaneye gitmek için ambulansına kavuşsa da asıl süreç onun için yeni başlar.

Lazarescu, sağlık görevlilerince hastaneye götürülür. Alkol kullandığı için kendisine farklı teşhisler konulsa da Lazarescu başının ağırdığını, şikayetinin farklı olduğunu ne kadar yinelemeye çalışsa da buna rağmen onu ciddiye alan olmaz. Tahliller için beklenen uzun sıralar, iletişimi kötü ve hastasıyla ilgilenmekten kaçınan doktorlar filmde ki iletişimsizlikle ilgili dertlere fon olurken bir yandan da akıllara “Bay Lazarescu’yu kim öldürdü?” sorusunu getirir. Sağlık çalışanlarının arasında ki ego savaşı, dediğim dedik olmak adına alakasız teşhisler koyma gibi problemler yüzünden Lazarescu ölüme gittikçe daha da yaklaşır. Lazarescu ölüme yaklaşırken aslında bir topluma da sirayet etmiş etik dışı davranışlara da seyirciler olarak şahit oluruz.

Bu davranışlar, Lazarescu kritik bir durumda iken komşularının sürekli Lazarescu’nun evi, kedileri, yaşamı hakkında konuşması, ödünç bir matkabın peşinde düşmesi, Lazarescu’ya refakat etmesi halinde eşini yalnız bırakacak olan bir komşunun kendi içinde olaya verdiği olumsuz, yanlış reaksiyon de insanların kötü tepkilerini iletişimsizlikle beraber doğrular nitelikte olurken, yönetmen Puiu’nin kamerasını seyirci sanki sahnenin içindeymiş gibi kullanması da alt metniyle beraber The Death of Mr. Lazarescu’yu şüphesiz özel bir film yapıyor. The Death of Mr. Lazarescu, alt metni, başrol oyuncusu Ioan Fiscuteanu’nun performansı ile başarılı bir film olurken iki buçuk saatlik ekran süresi ile de seyircisinden zaman ve dikkat açısından fedakarlık isteyen bir yapım olarak karşımıza çıkıyor.

Çağatay Efe Mutluay / mutluaycagatayefe@gmail.com

Exit mobile version