Bizimle İletişime Geçin

Müzik

Oktober in İstanbul, 4-5-6 Ekim’de KüçükÇiftlik Park’ta!

Şehrin merkezinde Oktoberfest deneyimi vadeden Oktober in İstanbul için geri sayım başladı.

Bavyera’nın 200 yıllık festival ruhunu İstanbul’un merkezine taşıyan Oktober in İstanbul, 4-5-6 Ekim’de şehirde eğlencenin vazgeçilmez adresi KüçükÇiftlik Park’ta! Dekorlardan kostümlere, yeme içme alanlarından kesintisiz müziğe, yarışmalardan oyunlara kadar her şeyiyle İstanbullulara, Almanya’nın en köklü ve ünlü festivallerinden Oktoberfest’i yaşatmaya hazırlanan Oktober in İstanbul’da Athena, ENGIN, Yüksek Sadakat, Ayyuka, Mirkelam, Kalben, Sattas, Emir Yargın: Klas Pop, Kolektif İstanbul, Melis Karaduman, Brek ve Paptircem’in sahne alacak. Eğlence, lezzet, müzik ve kültürel deneyimin bir araya geldiği festivalde, Viyanalı VöcklaBLECH grubu da üç gün boyunca Oktoberfest ruhuna yakışan performanslarıyla İstanbullularla buluşacak. Wonder Wheel ve URU organizasyonuyla, Bavyera Tadında katkılarıyla düzenlenen Oktober in İstanbul’un biletleri Biletix’te ve KüçükÇiftlik Park gişesinde!

Şehrin eğlence mirası KüçükÇiftlik Park’ın İstanbullulara şehrin merkezinde yüzdeyüz Oktoberfest deneyimi vadeden festivali Oktober in İstanbul için geri sayım başladı. Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen ve İstanbulluların yoğun ilgi gösterdiği festival, bu yıl 4-5-6 Ekim 2024 tarihlerinde bir kez daha 200 yıllık bir geleneği İstanbul’un merkezine taşıyacak. İstanbulluların üç gün boyunca bu eğlenceli festivalin ruhuna yakışır dekor ve kostümlerin arasında sevdikleriyle birlikte müziğin, tematik yeme-içme alternatiflerinin ve festival oyunlarının tadını çıkarırken Oktober in İstanbul, sevilen sanatçıların konserleriyle ve konser öncesi hareketli DJ performanslarıyla daha da renklenecek.

Nefesli çalgıları rock müzikle harmanladıkları tarzlarıyla tanınan Viyanalı parti grubu VöcklaBLECH, üç gün boyunca eğlenceli ve enerjik performanslarıyla Oktoberfest ruhunu yaşatmak için festival sahnesinde olacak.

4 Ekim Cuma günü Türk rock müzik tarihinin en kökü gruplarından Athena, her zamanki enerjik sahne performanslarıyla Oktober in İstanbul sahnesinde olacak. Öncesinde Türkiye psikedelik müziğini funk, dub, arabesk ve Afrobeat gibi türlerle harmanlayan Ayyuka ve eğlenceli performansıyla, reggae, caz, ska, dub ve rock formlarını bir potada eritebilmeyi başaran Sattas gruplarının sahne alacağı günün açılışını ise güçlü sesi, müziği ve özgün görsel dünyasıyla öne çıkan Melis Karaduman yapacak.

Festivalin ikinci gününde, 5 Ekim Cumartesi günü, Alman-Türk indie rock’ını psychedelic rock ile başarıyla buluşturan ENGIN grubu heyecan verici çok kültürlü müziğini KüçükÇiftlik Park’ta dinleyicilerle paylaşacak. Öncesinde, şarkıları ve tarzıyla pop müziğin fark yaratan yıldızlarından Mirkelam’ın ve “Klas Pop” projesiyle Emir Yargın’ın İstanbullularla buluşacağı sahnenin bir diğer konuğu ise darkwave, synthpop, dreampop ve daha birçok türü birleştiren nadide tarzıyla Brek olacak.

6 Ekim Pazar günü ise Oktober in İstanbul’da ülkemizin en köklü gruplarından Yüksek Sadakat; muhteşem sesi ve benzersiz besteleriyle her şarkısında insanı bambaşka diyarlara götüren Kalben; yerli sahnenin en eğlenceli gruplarından Kolektif İstanbul ve eğlencesi, enerjisi ve doğallığıyla özellikle genç neslin hayranlıkla takip ettiği Paptircem sahne alacak.

Wonder Wheel ve URU organizasyonuyla, Bavyera Tadında katkılarıyla düzenlenen Oktober in İstanbul’un kapı açılış saati 14.00. Festivalin biletleri Biletix’te ve KüçükÇiftlik Park gişesinde!

Devamını Oku
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Müzik

Özge Ürer’den yeni tekli: Kafam Kaçıyor

Multidisipliner sanatçı Özge Ürer uzun bir aradan sonra yeni parçasıyla çalma listelerindeki yerini aldı.

Türk müzik dünyasında kendine has ve dikkat çekici şarkı sözleriyle kendine önemli bir yer edinmiş multidisipliner sanatçı Özge Ürer uzun bir aradan sonra yeni parçasıyla çalma listelerindeki yerini aldı. Tamamen Türkçe sözlerle yazdığı ve bağımsız olarak yayınladığı Reggae parçası ‘Kafam Kaçıyor’ tüm dijital platformlarda yayında.

Reggae müziğin birleştirici mesajları ve barışçıl sözlerinden ilham alınarak hazırlanan parça, insanların son dönemde gittikçe artan saygısız ve nezaketsiz davranışlarına karşı bir duruş niteliği taşıyor. İnsanlara, çocuklara, kadınlara, doğaya, hayvanlara ve tüm dünyaya duyulması gereken saygının altını çizen parçanın söz ve müziği Özge Ürer’e emanet. Mix ve mastering koltuğunda ise ‘Doğuyorum Bir Yıldız Tozunda’ EP’sinden de tanıdığımız NitroKIDD yer alıyor.

Yeni çalışmaları ve projeleriyle yoğun ve üretken bir döneme giriş yapan sanatçı ‘Kafam Kaçıyor’ ile ilgili; “Reggae müziğin doğasında barış ve birlik var. Bu dönemde, insanların birbirlerine ve dünyaya karşı bu kadar duyarsız ve saygısız olmasına sessiz kalmak zor, ama bunu pozitif bir şekilde ifade etmek istedim.” açıklamasında bulundu.

Devamını Oku

Müzik

İlhamın bitmeyen döngüsü: Nihan Belgin #röportaj

Kariyerine sinema ve müzik dünyasında yön veren yetenekli sanatçı Nihan Belgin ile müzik serüveninin başlangıcından, ilham kaynaklarına ve sanatsal üretim sürecine dair samimi bir sohbet gerçekleştirdik.

Kariyerine sinema ve müzik dünyasında yön veren yetenekli sanatçı Nihan Belgin ile müzik serüveninin başlangıcından, ilham kaynaklarına ve sanatsal üretim sürecine dair samimi bir sohbet gerçekleştirdik. Nihan Belgin, çocukluk yıllarından itibaren müzikle olan bağını, müziğin ve mitolojinin kendisine nasıl ilham verdiğini ve çok yönlü sanat anlayışını nasıl beslediğini anlattı.

Müzik kariyerinize nasıl başladınız? İlk adımlarınız nelerdi?

Kariyer olarak müziğe ilk teklim Zeus Çok Kızgın’ın yayınlayarak başladım. Fakat müzikle ilişkim çocukluk yıllarında başladı. Önce meraklı bir dinleyici olarak sonrasında da enstrumanlara ilgi duyarak ve vokal yapmaya çalışarak devam etti. Pera Güzel Sanatlar’da klasik gitar ve solfej, opera sanatçısı Yıldız Tunbul’dan şan eğitimi aldım. Sonra uzun yıllar sinema kariyerim devam ederken zaman zaman grup kurmak vs gibi müzik projeleri üzerine uğraştım fakat nihayete erdiremedim. Böylece kendime solo bir yol çizmeye karar vermemle ilk teklimi yayınladım.

Yeni bir şarkı yazarken ilham kaynaklarınız nelerdir?

Okuduklarım, izlediklerim ve insan halleri üzerinden psikoloji bana ilham veriyor. Müziğin kendisi zaten büyük ilham kaynağım. Film yaparken, senaryo yazarken, sette sahneye hazırlanırken müzik hep benimle… Bir de bazı şarkılarımdan anlaşıldığı gibi mitoloji de bana ilham veriyor.

Şu ana kadar yayınladığınız şarkılardan en çok hangisini seviyorsunuz? Sizin için o şarkının anlamı nedir?

Gerçekten hepsinin yeri ayrı bende. Çünkü hepsi hayatımın bir dönemini ve o dönemdeki beni temsil ediyor. Ama ilk göz ağrılarım Zeus ve Jüpiter’in bana kattıkları çok değerli…

Sizi etkileyen müzik türleri nelerdir ?

Henüz daha bebekken ve çocukluk yıllarımda babam sayesinde klasik müzik ve rock müzikle tanışmış oldum. İki türü de hala severek dinliyorum. Ama beni kalbimden vuran tür uzun yıllar boyunca rock müzik ve onun birçok alt türü oldu. O nedenle hala ilk sırayı alır. Daha sonraki yıllarda elektronik ve synth-wave türlerine ilgim arttı.

“Ayık Olmak İstemem” parçasının ilham kaynağı nedir? Bu şarkıyı yazarken aklınızda nasıl bir hikaye veya duygu vardı? Ya da sizi bu parçayı yazmaya iten durum, hikaye neydi ?

Aylar önce yine hayat koşturmasından yorgun düştüğüm bir gece kafamda dönen sorularla başladı hikaye. Biz neyin peşindeyiz? Neyi arıyoruz? gibi sorular kafamdan geçerken aniden bir iki satır not almıştım. Sonraki günlerde o satırlar yavaş yavaş beni çağırdı. Günbegün satırlar satırları izledi. Duyduğumuz haberler ve yaşadığımız koşullar üzerinden bir iç döküş şeklinde ayık olmak istemiyorum diye haykırmak geliyordu içimden… Bu esnada trenle Uçan Süpürge Film Festivali’ne gittim. Fakat kafamda bu şarkı vardı ve ikinci verse kısmını henüz yazmamıştım. Tren yolculuğunun sonlarına doğru elimde telefon bir şeyler mırıldanıyordum, bilinç dışı bir andı. Sanki sözler ve melodi kendiliğinden dökülüyordu. Otele vardığımda hemen not alıp prozodiyi oturtmaya çalıştım. Sonrasında hızlıca finalize ettim şarkıyı.

Şarkıda insan ruhunun bitmek bilmeyen arayışından bahsediyorsunuz. Bu arayış sizce hayatta neyi temsil ediyor? İnsan ruhu sizce neyin arayışında daha doğrusu sizin ruhunuzun arayışı ne üstüne?

Açıkçası buna net bir cevabım yok, adı üstünde arayış… Hayata ve varlığımıza bir anlam katma çabası. Fakat sonu olduğunu düşünmüyorum. Yani nefes aldığımız sürece devam edecek bir şey gibi geliyor. Benim ruhum için de bu arayış tam olarak nedir? Nereye varır? Gerçekten bir bilinmezlik. Kendimle ilgili emin olduğum şey üretmek ruhuma iyi geliyor.

Şarkının dinleyiciyi rüya ve gerçeklik arasında bir yolculuğa çıkardığını söylüyorsunuz. Bu tema sizin hayatınızda nasıl bir yere sahip?

Günümüzde her ne kadar uyaranlar çok fazla olsa da gündüz düşü hala beni içine çeken bir olgu. Gerçekliklere tek boyutlu ve ezberden bakmak bana aşırı sıkıcı geliyor. Kişiler, olaylar ve doğayla ilgili derinleşmek için bir hayal dünyası yaratmak benim için bir nefes alanı. Hatta bazen keşke herkes arada kendi gerçekliğinin dışına çıkabilse diye düşünüyorum. Yani aslında bu tema bir haliyle benim yaşam ve üretim şeklim diyebilirim.

“Ayık Olmak İstemem” parçası, hayatta aradığımız şeylere çabalamayı bıraktığımızda ulaşabileceğimiz fikrini savunuyor. Bu mesajı biraz daha açabilir misiniz? Bu paradoksun arayış kısmına sıkışıp kalmış insanlar için önereceğiniz bir şey var mı?

Öneri değil de, benim deneyimlerim üzerinden fikrimi paylaşayım. Bir amaç veya istek uğruna yol yürürken hepimiz engellerle karşılaşıyoruz. Bunlara fazla direnç göstermenin faydası olmadığını düşünüyorum. Tabii ki çözüm varsa onu bulmak lazım ama çözülemiyorsa o durumu hayata, zamana bırakmak… Gerçekten de bıraktıklarımızın gelip bizi bulacağına inanıyorum ve bunu yaşıyorum.

Erkin Koray’ın “Çöpçüler” parçasını coverlama fikri nasıl ortaya çıktı? Bu covera yaklaşımınız nasıl oldu?

Cover yapma fikri aklıma gelip gidiyordu. Eşim, dostum da bu konuda çok ısrarcıydı 🙂 Fakat  hep öteledim çünkü tam içime sinen parçayı bulamıyordum. Erkin Koray/Çöpçüler fikri doğduğunda süreç çok hızlı gelişti. Ben şarkıyı mırıldanmaya başladığımda kafamda aranjeyle ilgili düşünceler oluştu ve prodüktörüm Yiğit’le (Keven) aynı fikirlerde buluştuk. Nasıl bir aranje olacağı da sürpriz olsun.

Multidisipliner bir sanatçı olarak, farklı alanlardaki üretimleriniz müzikal çalışmalarınıza nasıl yansıyor? Bu farklı disiplinler arasında nasıl bir denge kuruyorsunuz? Hangi alanda çalışırken daha ‘’kendiniz gibi’’ hissediyorsunuz ?

20 yılı aşkın süredir sinema sektöründeyim. Birçok film yazdım, çektim. Ayrıca oyunculuk, kurgu vs gibi her alanda var olmak benim için sinemayı 360 derece görmek gibi bir şey. O nedenle film yapmak her ne kadar zor olsa da sette ve postta evimde gibiyim. Müzik dediğim gibi; film kurgusunda, senaryo yazarken, sette sahneyi düşünürken benim için ilham kaynağı. Son yıllarda müziğimi yayınlamak, artık profesyonel bir yere taşımak benim için heyecan verici ve üretirken kendimi daha özgür hissettiğim bir alan halini aldı. O yüzden şu sıralar müziğe ağırlık verdim. Ama şarkı yazarken film fikirleri de kafamda dolaşıyor. Bir süre sonra yeni bir senaryoya başlamak istiyorum. Bu süreçte farkettiğim şey sanatın her dalı benim için ayrı bir ilham kaynağı. Çok yönlülüğüm beni gerçekten besliyor.

Parçanın temasında hayatta aradığımız şeylere çabalamayı bıraktığımızda ulaşabileceğimiz fikri var. Peki, sizce gerçekten aradığımız şeye ulaştığımızda bu arayış sona eriyor mu, yoksa yeni arayışlar mı başlıyor?

Bence aradıklarımıza, hedeflerimize ulaştıkça yenilerini belirleyeceğiz yani bu sonsuz bir döngü aslında… O yüzden arada durup başarılarımızı kutlamalıyız!

Gelecekteki projelerinizde dinleyicileriniz ne tür yenilikler bekleyebilir?

Dinleyici olarak yeni müzikler keşfetmeye, konserlerde bambaşka dünyalara gitmeye bayılıyorum. Bunlar da mutlaka müziğime yansıyor. Ben sınırlar belirlemeden sevdiğim müziği yapmaya ve dertlerimi anlatmaya devam edeceğim. Açıkçası müziğin kendisi söylüyor bana ne yapmam gerektiğini…

Sena Yağar / [email protected]

Devamını Oku

Copyright © 2022 Refleksif.com